Najczęściej diagnozowana jest u osób starszych cukrzyca typu 2. Częstotliwość jej występowania u ludzi powyżej 65. roku życia sięga 40%, natomiast szczyt zachorowania na cukrzycę u osób starszych odnotowuje się około 60 r.ż. Rozpoznanie cukrzycy stanowi niewątpliwie duże wyzwanie dla seniora, gdyż wymusza to konieczność kontrolowania poziomu cukru we krwi, a także zmianę nawyków żywieniowych i dostosowanie odpowiedniej diety. Właściwy poziom cukru we krwi u osób starszych powinien wynosić na czczo 70 (80 wg, innych danych) – 99 mg/dl, zaś górna granica normy po posiłku nie powinna być wyższa niż 160 – 180 mg/dl. Cukrzyca u osób starszych niekoniecznie objawia się identycznie jak w przypadku osób w innych przedziałach wiekowych, dlatego istotne jest wczesne i odpowiednie rozpoznanie. Odmiennie także mogą być powikłania chorobowe, więc kluczowa staje się świadomość właściwego postępowania z seniorem chorującym na cukrzycę, zapewnienie prawidłowej opieki i pielęgnacji.
Objawy cukrzycy u osób starszych
Przykładowe objawy niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemii):
- ciągłe uczucie głodu
- nasilone pocenie
- uczucie znużenia i zmęczenia
- dezorientacja i brak koncentracji
- drżenie kończyn
- ból i zawroty głowy
- bladość skóry
- niekontrolowane zmiany nastroju lub zachowania,
- chaotyczne lub gwałtowne ruchy
- zasłabnięcie.
W przypadku spadku poziomu cukru we krwi u osoby starszej, najlepiej podać jej cukier w dowolnej postaci np. słodkiej przekąski, herbaty lub wody z cukrem, bądź soku pomarańczowego, albo bezpośrednio glukozy w tabletkach. Zastosowanie twardych cukrowych produktów jest możliwe jedynie, gdy osoba starsza jest przytomna.
Objawy podwyższonego cukru we krwi (hiperglikemii):
- zwiększone pragnienie
- suchość w ustach
- kwaśny oddech
- zaburzenia widzenia
- uczucie senności
- nudności oraz wymioty
- bóle głowy
- nietrzymanie moczu
- przewlekłe infekcje
- śpiączka w ostatnim stadium.
W przypadku wystąpienia objawów podwyższonego poziomu cukru, konieczne jest wezwanie lekarza!
Jak postępować z seniorem z cukrzycą wieku starczego?
Wybrane zasady postępowania w przypadku osoby starszej chorującej na cukrzycę:
- dostosowanie odpowiedniej diety i zmiana nawyków żywieniowych według zaleceń lekarza i/lub diabetologa
- przygotowywanie posiłków bogatych w błonnik, np. zastosowanie produktów pełnoziarnistych, warzyw (brokułów, karczochów, pomidorów), owoców (śliwek, jabłek oraz gruszek), a także naturalnych tłuszczy, obecnych w np. orzechach.
- regularne przyjmowanie leków na podwyższony poziom cukru lub suplementów na obniżony poziom cukru we krwi
- kontrolowanie, mierzenie cukru u osoby starszej
- zwiększona aktywność fizyczna, najbardziej rekomendowany jest 20-30-minutowy spacer.
- kontrolowanie wagi seniora.
- stała obserwacja zachowań osoby starszej.
Zobacz także: Konsekwencje niedoboru wit. D3