Kuchnia niemiecka

Niemieckie kulinaria kojarzą się nam przede wszystkim z potrawami mięsnymi. Nasi zachodni sąsiedzi uwielbiają wszelkie wyroby masarskie, kiełbasy i pieczenie, do których najlepszym dodatkiem są ziemniaki przygotowywane na różne sposoby. Posiłkom towarzyszy oczywiście piwo, czyli trunek narodowy. Nie trudno więc zgadnąć, że typowy niemiecki obiad jest dość ciężki i kaloryczny.

 

Najpopularniejsze potrawy

Kuchnia niemiecka jest w pewnym stopniu podobna do polskiej. Widać dominację tych samych składników, czyli mięsa i ziemniaków. Popularne są też dodatki mączne, takie jak kluski, knedle czy szpecle. Niemcy są też miłośnikami pieczywa, którego mają aż kilkaset odmian. Do najpopularniejszych dań, jakich możemy zasmakować w Niemczech należą: Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana), Eintopf (danie jednogarnkowe w postaci gulaszu), Currywurst (grillowana kiełbaska z sosem i curry), Weisswurst (biała kiełbasa z słodką musztardą), Bratkartoffeln (talarki ziemniaczane smażone), Maultaschen (szwabskie pierożki), Presskopf (salceson), a także frankfurterki, golonki, czy wątróbki. Do mięsnych potraw poza ziemniakami podaje się przyrządzane na różne sposoby kapustę lub groch.  Najbardziej znanym deserem w Niemczech jest Apfelstrudel, czyli szarlotka podawana na gorąco z lodami i bitą śmietaną. Inną znaną potrawą podawaną na słodko są knedle ze śliwkami.
Warto również skupić się na niemieckim piwie, którego tradycja sięga kilka wieków wstecz. Jego fenomen obiegł cały świat, głównie dlatego, że produkcja odbywa się w specjalnych warunkach zgodnie z prawem bawarskim.

 

Zalecenia dla niemieckiego seniora

W związku z tym, że organizm osoby starszej wraz z wiekiem jest coraz mniej wydolny, układ pokarmowy wymaga dostarczania odpowiednich składników odżywczych. Ważne jest tu przede wszystkim nieprzeciążanie organów trawiennych tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Duże ilości mięsa w menu seniora nie są więc wskazane w jego diecie. To samo dotyczy sosów i alkoholi, które mogą niekorzystnie wpływać również na pracę układu krwionośnego. Niestety niektórym ciężko jest przezwyciężyć przyzwyczajenia do spożywania niektórych dań, ale można spróbować nauczyć seniora właściwych nawyków żywieniowych. Wystarczy kreatywność w kuchni i dostęp do świeżych warzyw, owoców oraz chudych mięs i ryb.

facebook