PRACUJ JAKO OPIEKUNKA OSÓB STARSZYCH W NIEMCZECH

Ul. Zamknięta 10/ lok. 2.6
30-554 Kraków

Zapraszamy do biura
8.00-16.00

Tradycyjne potrawy niemieckie

sie 13, 2020 | Warto wiedzieć

Niemieckie kulinaria kojarzą się nam przede wszystkim z potrawami mięsnymi. Najpopularniejsze potrawy niemieckie zawierają wszelkie wyroby masarskie, kiełbasy i pieczenie, do których najlepszym dodatkiem są ziemniaki przygotowywane na różne sposoby. Posiłkom towarzyszy oczywiście piwo, czyli trunek narodowy. Nie trudno więc zgadnąć, że typowy niemiecki obiad jest dość ciężki i kaloryczny.

Najpopularniejsze potrawy niemieckie

Potrawy w Niemczech podobne są do tych przyrządzanych w Polsce. Widać dominację tych samych składników, czyli mięsa i ziemniaków. Popularne są też dodatki mączne, takie jak kluski, knedle czy szpecle. Niemcy są też miłośnikami pieczywa, którego mają aż kilkaset odmian. Do tradycyjnych potraw niemieckich należą: Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana), Eintopf (danie jednogarnkowe w postaci gulaszu), Currywurst (grillowana kiełbaska z sosem i curry), Weisswurst (biała kiełbasa z słodką musztardą), Bratkartoffeln (talarki ziemniaczane smażone), Maultaschen (szwabskie pierożki), Presskopf (salceson), a także frankfurterki, golonki, czy wątróbki. Do mięsnych potraw poza ziemniakami podaje się przyrządzane na różne sposoby kapustę lub groch. Najbardziej znanym deserem w Niemczech jest Apfelstrudel, czyli szarlotka podawana na gorąco z lodami i bitą śmietaną. Inną znaną potrawą podawaną na słodko są knedle ze śliwkami.
Warto również skupić się na niemieckim piwie, którego tradycja sięga kilka wieków wstecz. Jego fenomen obiegł cały świat, głównie dlatego, że produkcja odbywa się w specjalnych warunkach zgodnie z prawem bawarskim. Towarzyszy wielu tradycyjnym potrawom niemieckim.

Zalecenia dla niemieckiego seniora

Potrawy w Niemczech są niestety obciążające dla żołądka oraz układu trawiennego. W związku z tym, że organizm osoby starszej wraz z wiekiem jest coraz mniej wydolny, układ pokarmowy wymaga dostarczania odpowiednich składników odżywczych. Dlatego musimy uważać na tradycyjne potrawy niemieckie, które zawierają dużą ilość tłuszczu i są ciężkostrawne. Ważne jest tu przede wszystkim nieprzeciążanie organów trawiennych tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Duże ilości mięsa w menu seniora nie są więc wskazane w jego diecie. To samo dotyczy sosów i alkoholi, które mogą niekorzystnie wpływać również na pracę układu krwionośnego. Niestety niektórym ciężko jest przezwyciężyć przyzwyczajenia do spożywania niektórych dań, ale można spróbować nauczyć seniora właściwych nawyków żywieniowych. Wystarczy kreatywność w kuchni i dostęp do świeżych warzyw, owoców oraz chudych mięs i ryb.

Zobacz także: Posiłek dla seniora

facebook