Smacznie i zdrowo, czyli gotowanie dla Podopiecznego

Gotowanie posiłków – to jeden z głównych obowiązków osoby opiekującej się Seniorem. Podstawowe umiejętności kulinarne w tym przypadku są dość ważne, ponieważ często zdarza się, że Podopieczny, ze względu na dolegliwości chorobowe, wymaga specjalnej diety.

Specyfika diety Seniora

Idealne posiłki dla Seniora to posiłki lekkostrawne z ograniczoną ilością tłuszczów zwierzęcych. Nie muszą to być duże porcje, liczy się bardziej skład i regularność ich przyjmowania. Warto też wzbogacić je o produkty pełnoziarniste, chude ryby, a także sezonowe warzywa i owoce. Przy czym miejmy na uwadze, zróżnicowanie dań, by zapobiec niedoborom pokarmowym. Pamiętajmy też o ewentualnej diecie zaleconej przez lekarza. Taką z pewnością mają cukrzycy, osoby z nadwagą i otyłością oraz anemicy. O takich obostrzeniach każda z Opiekunek dowiaduje się jeszcze przed rozpoczęciem pracy.

Jak trafić w gust Podopiecznego?

Wiedząc, jakie zalecenia żywieniowe ma Senior i na jakie choroby cierpi, wiemy już co możemy gotować, a czego nie. Jednak i wtedy przydadzą się pewne inspiracje, które ułatwiłyby nam zadanie. Dlatego, gdy brakuje pomysłów skorzystajmy z gotowych przepisów dostępnych na różnych portalach i blogach kulinarnych. Ponadto, jeżeli nasz Podopieczny nie ma sprecyzowanej konkretnej diety – zapytajmy go wprost co lubi. Możemy też gotować to, co przygotowujemy w swoim domu. Nie powinniśmy mieć obaw, bo z reguły Niemcy bardzo lubią polską kuchnię.

Kuchnia niemiecka

W Niemczech każdy land ma swoje tradycje, jak również preferencje kulinarne. Wspólną ich cechą jest to, że zawierają duże ilość tłuszczu, a podaje się je przeważnie w większych porcjach. Słynne niemieckie dania to m.in. eintopf – jednogarnkowe danie gulaszowe oraz różnego rodzaju bratwursty, czyli kiełbasy. W Niemczech bardzo popularne są też: ziemniaki, kapusta, kasze czy knedle. Nie jest to więc kuchnia dobra dla przeciętnego niemieckiego Seniora, ale można pokusić się o modyfikacje, które zadowolą upartych tradycjonalistów. Jeżeli będziemy gotować smacznie, a jedzenie będzie wyglądało apetycznie – to Podopieczni z pewnością chętnie będą jej jeść. My z kolei będziemy spokojni, że stosują się do zalecanej diety i spożywają pełnowartościowej posiłki.